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  Microbiology movies - Filme zur Mikrobiologie

Diversity, physiology, ecology and epidemiology of microorganisms
Vielfalt, Physiology, Ökologie und Epidemiologie der Mikroorganismen


   
  The movies offer biology students an opportunity to enhance their understanding of the microbial world with aspects which go beyond the scope of a textbook, i.e. large scale production of biotechnological products or the epidemiology of past and present day diseases. The series is compiled for students who have had introductory biology, chemistry and some biochemistry. The background information to the individual movies may be found in the currently used microbiology textbook (*), and we will make reference to particular movies during the lectures. The movies contain much more information than we will discuss during the microbiology courses. Aspects not covered might stimulate students to inform themselves about additional fields of microbiology.

(*) BBOM: Madigan M.T. and J.M. Martinko "Brock - Biology of Microorganisms", Prentice Hall, 11th ed. 2006. BBOM 11th ed.

 
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  Module 01: Microorganisms - Diversity, innovations and discoveries    
  Module 02: How we are affected by infectious diseases and epidemics    
  Module 03: Metabolic diversity and physiological potentials of microbes    
  Module 04: Domestication, nutrition and growth of microorganisms    
  Module 05: Growth control of microbes    
  Module 06: Microbially produced foods, drugs and other biotechnology products    
  Module 07: Evolution and diversity of microorganisms    
  Module 08: Ecology of microorganisms    
  Module 09: Geomicrobiology: How microbes interact with rocks and other solids    
  Module 10: XXXXXX    
  Sources and references    
 
 
     
 
 
  Module 01
Microorganisms - Diversity, innovations and discoveries
Mikroorganismen - Vielfalt, Erfindungen und Entdeckungen
 
 
 
 
  • Warum Mikroorganismen überall vorkommen und meist nützlich sind (1)
  • The breadth of microbiology (2)
  • Wie Bakterien gebaut sind (1)
  • Building plans of living cells (2)
  • Searching for "new" microbes: The SAR-11 story (2)
  • Bakterien verderben zwar Lebensmittel, können sie aber auch haltbar machen (1)
  • Mikroorganismen als Proteinquelle (1)
  • Die Natur verwendet bevorzugt die L-Aminosäuren (1)
  • The search for new antibiotics (2)
  • DNA: Von der Entdeckung zur Erklärung (1)
  • Wie genetische Information gespeichert und verarbeitet wird (1)
  • How genes are built and expressed (2)
  • Gentransfer im Labor (1)
  • Gentechnologie - was ist das ? (1)
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      Module 02
    How we are affected by epidemics and infectious diseases
    Betroffenheit durch Epidemien und Infektionskrankheiten
     
     
     
     
  • Microbes on and in us (2)
  • Chlamydien - heimliche Parasiten (5)
  • Fighting harmful microorganisms (2)
  • How we protect ourselves from harmful microorganisms (2)
  • Defense mechanisms against invading microbes (2)
  • Eradication of infectious diseases through vaccination (2)
  • Co-evolution of microbial pathogens and humans (2)
  • Vogelgrippe - Eine Pandemie im Anzug (5)
  • Der schwarze Tod im Mittelalter (4)
  • Tödliche Pocken - Eine mikrobiologische Science Fiction Story (4)
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      Module 03
    Metabolic diversity and physiological potentials of microbes
    Stoffwechselvielfalt und physiologische Leistungen der Mikroben
     
     
     
     
  • Metabolism is the flow of matter and energy (2)
  • From respiration to methanogenesis in a sewage plant (2)
  • Alkohol durch bakterielle Gärung (1)
  • Hefe im Reaktor, Atmung / Gärung (1)
  • Food chains in the dark: Chemolithotrophs (2)
  • Metabolomics - Wie Stofflüsse in Zellen reguliert werden (1)
  • Von der Stärke zum Bier (1)
  • Yeast farming for beer brewing (2)
  • Vom Traubensaft zum Wein (1)
  • Alkohol aus Zuckerrohr als Treibstoff (1)
  • Thermophiles Bakterium baut Xylulose ab (1)
  • Zitronensäure biotechnologisch hergestellt: Submersverfahren (1)
  • Zitronensäure biotechnologisch hergestellt: Oberflächenverfahren (1)
  • Wie Corynebakterium glutamicum Glutaminsäure synthetisiert (1)
  • Chemische Synthese von Natrium-Glutamat (1)
  • Wie früher Lab aus Kälbermägen gewonnen wurde (1)
  • Enzyme aus Bakterien (1)
  • Wie Proteasen Proteine spalten (1)
  • Wo und wie Enzyme eingesetzt werden - früher und heute (1)
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      Module 04
    Domestication, nutrition and growth of microorganisms
    Domestizierung, Ernährung und Wachstum von Mikroorganismen
     
     
     
     
  • Bioreaktoren zur kontinuierlichen Zucht von Mikroorganismen (1)
  • Wie Mikroorganismen bei der Abwasserreinigung eingesetzt werden(1)
  • Abwasserkläranlagen sind riesige Bioreaktoren (1)
  • Turmmikrobiologie - Verfahren mit verbesserter O2-Versorgung(1)
  • Anaerobe Mikroorganismen bilden brennbare Biogase (1)
  • Using methanotrophs to degrade pollutants (2)
  • Abwässer anaerob abgebaut (1)
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      Module 05
    Growth control of microbes
    Mikrobielle Wachstumskontrolle
     
     
     
     
  • Wie Alexander Flemming das Penicillin entdeckte (1)
  • Wo und wie nach Antibiotika-bildenden Mikroorganismen gesucht wird (1)
  • Wie Antibiotika in grossen Mengen produziert werden (1)
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      Module 06
    Microbially produced foods, drugs and other biotechnology products
    Mikroorganismen zur Herstellung von Nahrungsmitteln, Medikamenten und weiteren Biotechnologie-Produkten
     
     
     
     
  • Wie Biotechnologie mit Mikroorganismen im Altertum betrieben wurde(1)
  • Wie Stärke enzymatisch in Flüssigzucker umgewandelt wird(1)
  • Grosstechnische Herstellung von Flüssigzucker (1)
  • Wie Cambozola hergestellt wird (1)
  • Wie Stammkulturen hergestellt werden (1)
  • Salami: Bakterien innen - Pilze aussen (1)
  • Wie Enzyme in biotechnologischen Verfahren eingesetzt werden (1)
  • Wie sich mit Enzymen razemische Gemische trennen lassen (1)
  • Wie man Bakterien dazu bringt, menschliche Blutgerinnungs-Proteine zu bilden (1)
  • Einschleusen von Faktor VIII-Protein in eine Zelle (1)
  • Wie gentechnisch veränderte Bakterien Insulin herstellen (1)
  • Altering plant genomes with bacteria: The Cassava story (2)
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      Module 07
    Evolution and diversity of microorganisms
    Evolution und Vielfalt der Mikroorganismen
     
     
     
     
  • Life on earth is recorded in genomes (2)
  • Evolution: From fossils to DNA (2)
  • Gene transfer mechanisms in bacteria (2)
  • The evolution of diversity (2)
  • Phylogeny of genomic diversity (2)
  • Discovering hyperthermophiles (2)
  • A tree of life based on 16S r-RNA (2)
  • Sequencing entire genomes: Thermotoga (2)
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      Module 08
    Ecology of microorganisms
    Ökologie der Mikroorganismen
     
     
     
     
  • Lago Cadagno: Aquatisches Oekosystem, in dem der Schwefelkreislauf dominiert(5)
  • Lago Cadagno: Giftige mikrobielle Gase führten 1916 zur ersten Umweltverträglichkeitsprüfung (5)
  • Lago Cadagno: Gesteinsmineralien bestimmen den Chemismus des Wassers(5)
  • Lago Cadagno: Geo-Mikrobiologie in einem meromiktischen Bergsee(5)
  • Lago Cadagno: Bakterien leben dort, wo sie die besten Lebensbedingungen finden (5)
  • Lago Cadagno: Bakteriengemeinschaften im Schwefelkreislauf (5)
  • Lago Cadagno: Mikrobielle Ökologie im Winter (5)
  • Lago Cadagno: Mineralienhaltiges Quellwasser aus Dolomitkarst gelangt über subaquatische Quellen in den See (5)
  • Lago Cadagno: Ein See der sich von unten füllt (5)
  • Lago Cadagno: Carbonatausfällung durch Photosynthese auf Characeen (5)
  • Lago Cadagno: Trübeströme transportieren Carbonate, Schwefel und Mikroorganismen (5)
  • Lago Cadagno: Farbige Mikrobenmatten im anoxischen Milieu (5)
  • Lago Cadagno: Cyanobakterien- und Algenmatten im oxischen Milieu (5)
  • How microbes can change the environment (2)
  • Microbes regulate ecosystem functioning (2)
  • Microbially mediated nutrient cycling: Salt marshes (2)
  • Using microbes to degrade human waste (2)
  • Mutualistic relationships: Digestion in ruminants and termites(2)
  • Interactions between fungi, plants and ants (2)
  • Seen Mikrobiologie: Der See als Lebensraum für Mikroorganismen(5)
  • Seen Mikrobiologie: Nährstoffkreislauf im See (5)
  • Seen Mikrobiologie: Eine Fahrt mit Jaques Piccard's Tauchboot im Zürichsee(5)
  • Seen Mikrobiologie: Wie es am Boden des Zürichsees aussieht(5)
  • Seen Mikrobiologie: Wie der Sauerstoff am Seeboden erneuert wird(5)
  • Seen Mikrobiologie: Bakterien, die ohne Sauerstoff leben (5)
  • Seen Mikrobiologie: Bakterien zerlegen, was sich am Seeboden ansammelt(5)
  • Seen Mikrobiologie: Beggiatoa Bakterien leben in Redox-Übergangszonen(5)
  • Seen Mikrobiologie: Seesedimente sind mikrobenökologische Umweltarchive(5)
  • Seen Mikrobiologie: Sedimentmikrobiologie im Labor (5)
  • Sedimente als mikrobielle Ökosysteme: Beggiatoa Matten am Boden des Zürichsees (5)
  • Sedimente als mikrobielle Ökosysteme: Experimente in Beggiatoa Matten des Zürichsees mit dem Sedimentlander (5)
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      Module 09
    Geomicrobiology: How microbes interact with rocks and other solids
    Geomikrobiologie: Wie Mikroorganismen auf und mit Steinen und anderen Festkörpern wachsen können
     
     
     
     
  • Life in the darkness of caves - overview (3)
  • How caves can be formed (3)
  • Adventures of cave microbiologists (3)
  • Impact of scientists on pristine cave environments (3)
  • Analyzing microbial cave communities (3)
  • Rock eating microbes (3)
  • Did life begin in subsurface environments ? (3)
  • Leben Mikroorganismen im sauren Rio Tinto wie einst auf dem Mars ? (7)
  • Gibt es Leben unter der Marsoberfläche ? (7)
  • Lebensgemeinschaften unter der Erdoberfläche (7)
  • Lake Jöri: Aquatic ecosystem with a dominant iron cycle (6)
  • Lake Jöri: Evolution of an aquatic ecosystem (6)
  • Lake Jöri: Self-trophication of a remote high-mountain lake (6)
  • Mikroorganismen, die von Eisen leben (5)
  • Eisen-oxidierende Mikroorganismen "nagen" an der Titanic (5)
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      Module 10
    YYYYYYY
     
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      Sources and References

    Compiled for the Microbial Diversity, Physiology, Ecology, Evolution and Epidemiology Courses at the University of Zürich by Reinhold Briegel, MELS

    (1) Films based on the Study Program Biotechnology, broadcast by ZDF and Südwestfunk, sponsored by the Fonds of the Chemical Industry of Germany
    Editor: Hans Jürgen Bersch
    Scientific Consultant: Christiane Götz Sobel
    Experiments, Graphics, Models: Erna Batke, Völker Kraus-Hofmann, Peter Lenz, Johannes Wawra, Claus Zuber
    Trick: Jürgen Mettmann
    Director: Helge M. Samal

    (2) From the PBS series "Unseen Life on Earth - An Introduction to Microbiology"
    Produced by Oregon Public Broadcasting in association with Baker & Simon Associates and the American Society for Microbiology
    The full 12 part video series can be purchased from the Annaberg / CPB Collection, P.O. box 2345, S. Burlington VT 05407-2345 or via http://www.learner.org

    (3) From "Mysterious Life of Caves"
    written, produced and directed by Sarah Holt
    Managing director: Alan Ritsko
    Executive producer: Paula S. Apsell
    A NOVA production for WGBH Boston, 2002. Mayor funding for NOVA is provided by The Park Foundation, The Northwestern Mutual Foundation, Sprint, and the Corporation for Public Broadcasting (CPB)
    The entrier movie (running time approximately 60 minnutes) can be purchased as a VHS video tape from WGBH Boston Phone 800 949 8670 Fax 802 864 9846 or http://www.shop.wbgh.org

    (4) From ARTE / ZDF / BBC

    (5) From SF DRS. Puls 7.11.2005
    Chlamydien- die heimliche Epidemie
    Vogelgrippe- was kommt auf uns zu ?

    (6) Films by Heinz Maag, Lake Research Station of the Zoological Institute

    (7) From ZDF. Abenteuer Wissen, 16.08.2006. Meister der Extreme
       
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